MI plus

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

MI plus : Novosti,Programi : 15/11/2019

Mediakult radionice u srednjim školama u Buzetu i Bujama

U sklopu Mediakulta, jedne od aktivnosti projekta Mi plus kojega provodi istoimena platforma, ovog tjedna su u Srednjoj školi Buzet i Srednjoj školi “Vladimir Gortan” Buje održane dvodnevne radionice animiranih GIF-ova na kojima su se učenici bavili rekonceptualizacijom kulture tradicionalne i industrijske proizvodnje uz korištenje novih medija. GIF-ovi (Graphic Interchange Format) su još od 90-ih godina prošlog stoljeća najpopularniji format za dijeljenje kratkih animacija na Internetu. Unutar jedne lagane datoteke nalazi se veći broj sličica čiji je redoslijed i trajanje moguće kontrolirati. Pod vodstvom umjetnika i dizajnera Nike Mihaljevića 19 polaznika radionice u Buzetu i 16 u Bujama istražilo je karakteristike ovog raširenog medija, služeći se pritom metodologijama grafičkog dizajna i vizualnih umjetnosti. Učenici su isprva analizirali zadanu temu, koja je u Buzetu bila fokusirana na obrtništvo a u Bujama na Digitron, nakon čega su razradili vlastitu grafičku ideju koju su prikazali animiranim GIF-om.

Mediakultom se želi senzibilizirati mlade za kreativno izražavanje te ih potaknuti na uključivanje i promišljanje o važnim temama od društvenog značaja. Radionica će se nastaviti u siječnju naredne godine u Srednjoj školi Zvane Črnje Rovinj i Tehničkoj školi Pula nakon čega će biti održana javna prezentacija realiziranih GIF-ova.

Niko Mihaljević je magistrirao na Werkplaats Typografie (ArtEZ Institute of the Arts) u Arnhemu, Nizozemskoj. Radi kao samostalni grafički dizajner te kao docent na odjelu Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2016 (Young Visual Artists Awards) za najboljeg mladog hrvatskog umjetnika i utemeljitelj je Muzeja kristalne lubanje.

Platforma Mi plus (udruge Metamedij, Faro 11, Sonitus, Labin Art Republika i Društvo arhitekata Istre, te Istarska kulturna agencija) počela je provoditi projekt “Mi plus – kultura u centru” krajem prošle godine u cilju osiguranja dugoročnog i održivog okvira za suradnju organizacija civilnog društva i javnog sektora, razvoja suradničkih programa nezavisne kultre i novomedijske umjetnosti te stvaranja uvjeta za osnivanje centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri na principu civilno-javnog partnerstva. U sklopu projekta već su održane dvodnevna konferencija o javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju, trodnevne radionice o uključivanju građana u procese odlučivanja i stvaranja kulturnog sadržaja, socijalnoj integraciji i financiranju programskih aktivnosti, te studijsko putovanje u Ars Electronicu u Linzu i Kulturni centar Pekarna u Mariboru, dok su u narednom periodu na redu radionice i predavanja za srednjoškolce i osnovnoškolce. Projekt traje još gotovo cijelu 2020. godinu a financira ga Europski socijalni fond.

Mediakult radionice u srednjim školama u Buzetu i Bujama