MI plus

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

MI plus : Novosti,Programi : 30/01/2020

Mediakult radionice u srednjim školama u Rovinju i Puli

Dvodnevne radionice rekonceptualizacije kulture industrijske i tradicionalne proizvodnje u Istri koristeći se novim medijima – Mediakult – nastavljene su u Srednjoj školi Zvane Črnje u Rovinju i Tehničkoj školi Pula, gdje su održane 14. i 15. siječnja, odnosno 16. i 17. siječnja. Pod vodstvom Maje Kolar i Tine Ivezić iz dizajnerskog kolektiva Oaza te Damira Prizmića iz Radione učenici su koristeći različite alate (green screen, software za obradu fotografija, izradu vektorskih ilustracija i 3D modeliranje) razvili grafičke i fotografske predloške. Njih su potom editirali direktno na mobilnim uređajima te ih zapremili kao samostalne kolekcije znakova namijenjene daljnjem korištenju i dijeljenju. Na taj su način u potpunosti realizirali serije stickera za chat koje tvore suvremeni digitalni vizualni jezik.

U svakodnevnoj online komunikaciji, upotrebom mobilnih i računalnih uređaja, učenici koriste alate s ugrađenim novim tehnologijama, putem kojih se upoznavaju s grafičkim i drugim animiranim interaktivnim elemenatima. Koristeći postojeće, ondje dostupne, slikovne izraze dopunjavaju vlastite korespondencije, objave i ostale dnevničke zapise. Nastojeći interpretirati osnovna emotivna stanja, kroz takvu zadanu digitalnu komunikaciju, polaznici su umjesto biranja postojećih elemenata radili na koncipiranju i razvoju serije vlastoručnih simbola, tematski vezanih uz pojedine interese (gaming, sport, ilustracija, strip, 3D modeliranje, foto obrada i sl).

Mediakultom se želi senzibilizirati mlade za kreativno izražavanje te ih potaknuti na uključivanje i promišljanje o važnim temama od društvenog značaja. Radionice su održane u sklopu projekta Mi plus sufinanciranog od strane Europskog socijalnog fonda, a prethodno su održane pod vodstvom umjetnika i dizajnera Nike Mihaljevića u Srednjoj školi Buzet i Srednjoj školi “Vladimir Gortan” Buje.

Platforma Mi plus (udruge Metamedij, Faro 11, Sonitus, Labin Art Republika i Društvo arhitekata Istre, te Istarska kulturna agencija) počela je provoditi projekt “Mi plus – kultura u centru” krajem prošle godine u cilju osiguranja dugoročnog i održivog okvira za suradnju organizacija civilnog društva i javnog sektora, razvoja suradničkih programa nezavisne kultre i novomedijske umjetnosti te stvaranja uvjeta za osnivanje centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri na principu civilno-javnog partnerstva. U sklopu projekta već su održane dvodnevna konferencija o javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju, trodnevne radionice o uključivanju građana u procese odlučivanja i stvaranja kulturnog sadržaja, socijalnoj integraciji i financiranju programskih aktivnosti, te studijsko putovanje u Ars Electronicu u Linzu i Kulturni centar Pekarna u Mariboru, dok su u narednom periodu na redu radionice i predavanja za srednjoškolce i osnovnoškolce.

Projekt traje još gotovo cijelu 2020. godinu.

 

Mediakult radionice u srednjim školama u Rovinju i Puli