MI plus

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

MI plus : Novosti,Programi : 29/06/2020

Otvorena izložba “U potrazi za izgubljenim prostorom” u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Izložba naziva “U potrazi za izgubljenim prostorom” otvorena je u petak, 26. lipnja u Dnevnom boravku DC-a Rojc. Predsjednik udruge Metamedij, Marino Jurcan je na otvaranju pozdravio okupljene ispred platforme Mi plus koja je organizator ove izložbe.

– S obzirom da je Mi plus projekt fokusiran na istraživanje napuštenih prostora s ciljem da se jedan od njih prenamijeni u budući produkcijski centar, tema je ove izložbe isto na tom tragu, kazao je Jurcan i dao riječ Ivani-Nataši Turković iz udruge Metamedij te Noelu Mirkoviću iz partnerske udruge Labin Art Express XXI koja je i provoditelj ove aktivnosti.

– Ova izložba je rezultat natječaja koji se također zvao „U potrazi za izgubljenim prostorom“. Natječaj je bio otvoren tijekom zime i na njega se javilo 25 autora od čega je žiri kojeg su činili Dean Zahtila, Damir Stojnić i Ivona Verbanac izabrao osam najboljih. Forma radova je raznolika pa imamo video-radove, filmove, fotografije i zajedničke konceptualne radove. Na izložbi možete pogledati video rad „Odjeci“ Mateja Đuzela i Renate Šimić, književno-fotografski rad „Fantastični prostori“ Denisa Peričića i Srećka Lebineca, kratki film „Une espace, Deux minute, Trois temps“ Erika Lončara i Ane Šurija Fundak, seriju fotografija „Paromlin – arhitektura u nastajanju“ Anta Magzana, seriju fotografija „Kontemplacija raspada“ Areka Nizinskog, seriju fotografija „Epitaf izgubljenom vremenu“ Darka Bavoljaka, video rad „Ustav RH“ Đurice Ciganovića i video rad „Soft Buffers“ Irene Bakić, Ive Jelinčić i Mirne Udovčić“, kazala je Turković i predala riječ Noelu Mirkoviću.

– Pozdravljam vas u ime udruge Labin Art Exprss XXI. i članova žirija koji nisu mogli doći ovdje jer za sat vremena imaju otvorenje izložbe u Labinu. Ova tema je na tragu onoga čega se L.A.E. XXI intenzivno bavi od ranih 90-ih godina kada je nastao, a nastao je s idejom reaproprijacije rudnika i jadan od njegovih najpoznatijih projekata je Underground City. Tema izložbe koju smo žirirali je također na tom tragu – istraživanje gradova u umjetničkoj praksi na jedan različiti način. Ovdje ćete imati priliku vidjeti nešto grafika i četiri jako zanimljiva videa, a posebnu pažnju posvetite legendama gdje su opisi apliciranih natječajnih radova koji su jako informativni, kazao je Mirković i predao riječ umjetniku Darku Bavoljaku.

– Drago mi je što smo se skupili u ovom prekrasnom prostoru koji inspirira i koji je jako važan za temu ovog natječaja jer je i on mogao biti izgubljeni prostor, ali nije jer je dan kulturi. Pamtim da sam prvi put bio ovdje sredinom 70-ih godina jer je moj brat bio ovdje u vojsci i došli smo ga posjetiti. Pamtim taj prostor kao veleban jer me onda užasno impresionirao, a danas on ipak ima jednu drugu namjenu i drugi sadržaj. Upravo je to bitno – da uspijemo na neki način revitalizirati te prostore i da sačuvamo povijest našeg postojanja. Stoga mislim da je ova izložba važan dio tog posla, zaključio je Bavoljak.

Ivana-Nataša Turković je potom napomenula da se radi o putujućoj izložbi koja će biti ugošćena u Labinu i Rovinju kod partnerskih organizacija L.A.E. XXI odnosno Faro11 te je pozvala Đuricu Ciganovića da kaže par riječi o svom radu.

– Budući da druge radove još nisam vidio mogu govoriti samo o tome kako je nastao moj. Ja sam godinama i godinama prije spavanja čitao Goetheovog „Fausta“i odjedanput sam došao do zaključka da je bespredmetno to čitati i prešao sam na Ustav Republike Hrvatske. Sad zadnjih par mjeseci čitam samo njega – Živio Ustav Republike Hrvatske, poručio je Ciganović.

Javni natječaj i popratna izložba dio su projekta Mi plus, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a organizator aktivnosti je Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI). Projekt provodi platforma Mi plus (udruge Metamedij, Faro 11, Sonitus, L.A.E. XXI i Društvo arhitekata Istre DAI-SAI, te Istarska kulturna agencija IKA-ACI) u cilju osiguranja dugoročnog i održivog okvira za suradnju organizacija civilnog društva i javnog sektora, razvoja suradničkih programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti te stvaranja uvjeta za osnivanje centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri po principu civilno-javnog partnerstva.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij.

 

Otvorena izložba “U potrazi za izgubljenim prostorom” u Dnevnom boravku DC-a Rojc