MI plus

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

MI plus : Novosti : 31/01/2019

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “MI plus”

Među brojnim projektima kojima su dodijeljena bespovratna sredstva u sklopu poziva “Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi” našao se i projekt “MI plus” čiji je nositelj udruga Metamedij.

Partneri na projektu su Udruga Sonitus, Labin Art Express XXI, Faro11, Društvo arhitekata Istre DAI SAI te IKA – Istarska kulturna agencija – Agenzia culturale Istriana.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i zamjenik upraviteljice iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan, 29. listopada u Muzeju Mimara u Zagrebu svečano su uručili ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava najbolje ocijenjenim projektima u sklopu poziva “Kultura u centru – potpora razvoju”. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je pritom istaknula kako je ulaganje u razvoj društveno-kulturnih centara temeljenih na oblicima javno-civilnog partnerstva ključni dio procesa razvoja kulturno-umjetničkih sadržaja i jačanja sudjelovanja građana u životu lokalne zajednice.

Istaknula je i kako je u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” nakon Poziva “Umjetnost i kultura za mlade”, u sklopu kojeg je ugovoreno projekata u iznosu od 18 milijuna kuna, te poziva “Umjetnost i kultura 54+” ukupnog iznosa 20 milijuna kuna, ovo treći poziv Ministarstva kulture ukupne financijske alokacije od 50 milijuna kuna.

Ministrica je podsjetila kako je svrha poziva “unaprijediti postojeće i uspostaviti nove modele sudioničkog upravljanja u kulturi, a to se prvenstveno odnosi na društveno-kulturne centre, centre za kulture i ostale ustanove u kulturi kojima su osnivači jedinice lokalne i regionalne samouprave kako bi se upravljanje u kulturi učinilo otvorenijim, participativnijim, uspješnijim i koherentnijim”. Nadodala je i kako je cilj ojačati kapacitete relevantnih dionika uključenih u procese sudioničkog upravljanja te povećati pristup građana kulturnim i umjetničkim sadržajima. “Društveno-kulturni centri su prostori u kojima se povezuje društveno i kulturno, odnosno umjetničko, djelovanje. Oni nastaju odozdo, kao izraz samoorganizacije građana ali se ne mogu ostvariti bez potpore i suradnje s lokalnom samoupravom”, rekla je ministrica.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 50 milijuna kuna, od toga je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Za financiranje su odabrana ukupno 34 projekta, a osim udruge Metamedij, uspješni nositelji iz Istre su i Savez udruga Rojca, Labin Art Express XXI te Općina Svetvinčenat.

Za projekt “MI plus” čiji je nositelj udruga Metamedij dodijeljeno je sveukupno 797.402,28 kn, 85% sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 677.791,94 kuna, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 119.610,34 kuna.

Projekt se počinje provoditi 29. listopada 2018. Cilj projekta je osigurati dugoročni i održivi okvir za suradnju OCD-a i javnog sektora te razvoj suradničkih programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti i time stvoriti uvjete za osnivanje centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri po principu civilno-javnog partnerstva. Projekt je rezultat višegodišnje suradnje OCD-a koji se bave nezavisnom kulturom i novomedijskom umjetnošću te zagovaranjem boljeg pozicioniranja iste u cijeloj županiji, zbog čega će se aktivnosti projekta provoditi u 7 različitih gradova IŽ.

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “MI plus”