MI plus

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

MI plus : Novosti : 24/06/2019

Studijsko putovanje u Maribor i Linz

Studijsko putovanje organizirano u sklopu projekta Mi plus sufinanciranog od strane Europskog socijalnog fonda, odvelo je članove istoimene platforme do Maribora, gdje su posjetili Kulturni centar Pekarnu, i Ars Electronice u Linzu.

U Kulturnom centru Pekarna dočekala nas je direktorica zavoda Pekarna Magdalenske mreže Urška Breznik, koja nam je pojasnila uređenje, način djelovanja i probleme ovog vaninstitucionalnog kulturnog centra nedaleko od centra Maribora. Udruge koje trenutno djeluju u sklopu zavoda nemaju ugovore za korištenje prostora, nego se svake tri godine nanovo prijavljuju na natječaj. Iako grad ulaže u prostore – od kojih je jedan skroz obnovljen i pretvoren u hostel, dok su drugima nedavno postavljeni novi krovovi – s njim već niz godina imaju probleme zbog atraktivnosti lokacije. Naime, lokalne vlasti su objekte nekadašnje vojne pekarne željele sravnati s tlom, ali zbog protesta mladih do sada to nisu uradili.

Pekarna ima u svom kompleksu pet objekta u kojima su smještene udruge, ateljei, prostori za umjetničke rezidencije i mjesta za zabavu mladih. Odnos među udrugama trenutno nije najbolji, a na modelu upravljanja se još uvijek radi. U tom je cilju sastavljena miješana radna skupina koja je sastavila prijedlog koji još treba zaživjeti, a koji će omogućiti nastavak produkcije, programsku neovisnost, promidžbu NGO-a te uspostaviti suradnju između javnog i civilnog sektora.

Nakon Pekarne, posjetili smo i prekrasni prostor nekadašnjeg casinoa u centru grada, prepun starog namještaja iz različitih decenija prošlog stoljeća, koji je također (iako još na kratko) dan na upravljanje udrugama. U njemu se nalazi kafić, a navečer se ondje održavaju raznovrsni kulturni programi. Obišli smo i izložbeni prostor K18 (nekadašnja TV Metka), gdje je bila predstavljena rezidencijalna produkcija “Možemo više! Moramo više!” Gilda Bavčevića.

Ars Electronica u Linzu – jedinstvena platforma u svijetu koja spaja umjetnost, znanost, tehnologiju i društvo – ostavila je sudionike studijskog putovanja bez daha zahvaljujući izuzetno zanimljivom, raznovrsnom i interaktivnom postavu, kao i intenzivnom kritičkom pristupu koji propituje tehnološke inovacije i njihov utjecaj na budućnost čovjeka i uopće života na zemlji.

Vođenim posjetom obišli smo dijelove koji se tiču umjetne inteligencije, a “zaronili” smo i u Deep Space – prostor s 2 i 3D projekcijama, u kojemu su predstavljena najnovija dostignuća na tom polju. Dio postava posvećen je gorućoj temi klimatskih promjena, predstavljenoj u spoju znanstvenih istraživanja i umjetničkog predstavljanja dosad dobivenih rezultata, ali i slobodnu umjetničku projekciju mogućih budućih scenarija.

O nastanku i razvoju Ars Electronice imali smo priliku čuti od jednog od direktora centra, Christopha Kremera, koji nas je proveo kroz njegovu 40 godina dugu povijest. On je odgovarao na naša brojna pitanja vezana za upravljanje centrom, njegovom organizacijom i programskom politikom, financiranju te odnosima s gradom koji potpomaže njihove rad zbog izuzetnog doprinosa turizmu grada i okolice, za što je najviše zaslužan sedmodnevni festival kojega centar organizira u rujnu i koji je u začetku cijele priče.

Studijsko putovanje u Maribor i Linz