MI plus

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

MI plus : Novosti,Predavanja,Programi : 14/09/2020

U Bujama održana posljednja radionica Djeca i Arhitektura

U dvorištu atriju Pučkog otvorenog učilišta u Bujama održana je prošlog petka, 11. rujna besplatna radionica Djeca i arhitektura koju je u sklopu projekta Mi plus vodila istoimena sekcija Društva arhitekata Istre DAI-SAI. Daniela Škandul, Danijela Perčić Tičić, Helena Sterpin i Jasmina Bašić prošle su s brojnim polaznicima niz koraka kako bi se izradili urbani krajolik i silueta Buja.

Nakon uvoda i predstavljanja zadatka – izrade skylinea mjesta s objašnjenjem odnosa „puno i prazno“ u kompoziciji masa u gradovima i približavanjem pojma siluete mjesta koju građevine iscrtavaju spram neba – voditeljice su dale polaznicima zadaću da crtaju građevine na osnovi izbora jednoga od izabranih elemenata kasnije kompozicije. Uz njihovu pomoć polaznici su na temelju nacrtanog predloška izradili 15-ak maketa od kojih su najupečatljivije bile dvorac, Eiffelov toranj i višekatne kuće. Njih su posložili te simulirali kompoziciju mjesta. Najzanimljiviji dio bilo je projekcija siluete na platno. Makete su poslagane na pozornicu kino dvorane, a njihovi su osvijetljeni obrisi bili projicirani na platnu te je tako “očitana” dobivena kompozicija. Odrazi su prikazali skyline onako kako ga zgrade ocrtavaju spram neba, što vidimo samo kada ciljano pratimo tu liniju. Dodatnu dinamiku dodalo je kretanje sudionika koji su mobitelom osvjetljavali kompoziciju, čineći je dinamičnom jer su se sjene skraćivale proporcionalno udaljavanju od objekata. Naposljetku su izložene radove fotografirali te analizirali u razgovoru.

Polaznici, djeca u dobi od 6 do 13 godina, naučili su izraditi 3d model zgrade/volumena po predlošku, zapažati bitna obilježja tijela koje građevine zaprimaju u prostoru kako bi osvijestili njihov utjecaj na prostor te prepoznati otisak kojega građevine u njemu ostavljaju – kao mase i kao odnos prema praznom/skylineu/silueti grada. Sudionici su, po želji, ponijeli kući svoje radove.

U Bujama održana posljednja radionica Djeca i Arhitektura